MENT Ljubljana

Festival & konferenca

MENT je festival glasbenih odkritij, ki v simbiozi s konferenco omogoča predstavitev glasbenih izvajalcev iz cele Evrope pred mednarodnimi glasbenimi profesionalci in občinstvom. Festival deluje kot platforma, kjer se vsakoletno srečujejo glasbeniki, različni strokovnjaki in ljubitelji glasbe. Osrednje poslanstvo festivala je predstavljanje novih talentov, spodbujanje ustvarjalnosti in omogočanje priložnosti za spoznavanje v neodvisni glasbeni industriji. Na deseti ediciji (februarja 2024) je v štirih dneh na 16 odrih širom Ljubljane nastopilo 88 izvajalcev iz 24 držav.

Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost. Konference se je udeležilo 700 tujih in domačih glasbenih profesionalcev (organizatorjev festivalov, založnikov, koncertnih agentov, menedžerjev, predstavnikov koncertnih prizorišč, medijev in drugih delegatov). Sodelujoči delegati so prišli iz 35 držav.

»Je brbotajoč kotel zvočnih čudes, ki se opira na mestno punk in protikulturno dediščino, in dosledno spreminja narativo, izkoreninja kakršnokoli predstavo o anglo-ameriški izjemnosti v glasbi in predstavlja predvsem nove izvajalce s poudarkom na lokalnih in regionalnih talentih. Čeprav se določenim političnim stvarem ni mogoče izogniti, je MENT namenjen predstavitvi izjemnih novih umetnikov, novim ljudem - res je tako preprosto in zato učinkuje."

James Thornhill, Under the Radar

»MENT znova in znova dokazuje svojo edinstveno sposobnost, da osvetljuje nastajajočo glasbo iz vse Evrope in drugod. Festival deluje kot pomemben kulturni kanal in povezuje glasbene scene znotraj in okoli Balkana ter zagotavlja trdno platformo za mednarodno prepoznavnost.«

Kieran Macdonald-Brown, Clash

»MENT se manj ukvarja z zagotavljanjem drobtinic in cirkuških pripovedi za mestno trženje ali postavljanje države na zemljevid. Ne: načrt je staromoden; ljudi prepričati, da v živo doživijo odlične glasbenice in glasbenike, za katere še nikoli niso slišali.«

Richard Foster, Louder Than War

EKIPA

Andraž Kajzer / umetniški direktor in vodja festivala
Miran Rusjan / menedžer konference
Ružica Petrova / asistentka menedžMENTu
Jaša Bužinel / odnosi z mediji, prevodi in lektura
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Matic Urbanc / delegati & sprejemi
Jure Brglez / visual departMENT
Tina Ocvirk / visual departMENT
Luka Žgur, Invisio / web departMENT
Urška Črnič / administracija
Andreja Bolčina / vodja produkcije
Matej Ahlin / tehnična produkcija
Črt Batagelj / tehnična produkcija
Staš Kramar / tehnična produkcija 
Matevž Bitenc / tehnična produkcija 
Žan Debelak / tehnična produkcija   
Maša Pavoković / vodja projekta Nove face
Marijo Zupanov / vodja prostovoljcev

CE/MENT kurirajo Jera Topolovec, Jaša Bužinel & Andraž Kajzer

appointMENT kurirajo Špela Pečjak, Tisa Kučan Lah & Urška Kleindienst  

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč

Producent dogodka je Kino Šiška, zanj: Tibor Mihelič Syed
Koproducent konference je SIGIC, zanj: Primož Kristan

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.